Kasteeldieren

Bij een kasteelfamilie horen ook dieren. Zo ook op Kasteel Vorden, gelegen in het groene Gelderse landschap tussen Zutphen en Ruurlo.

Zo zijn er de twee Rhodesian Ridgebacks, moeder Pippa en dochter Vita zijn de trouwe viervoeters van de kasteelfamilie.

Naast de twee honden, waaronder hier onderstaand meer, woont ook de Siamese kater Rupert op het kasteel. Een statis heerschap dat graag geniet van aandacht.

En tot slot siert een grijs/rose kaketoe met de naam Felice het plein achter het kasteel of de directe omgeving.

Pippa en Vita

Pippa is geboren als Valérie de Vloedvelden op 19 maart 2013 en in april van dat jaar zijn we een paar keer bij het nest geweest. Pippa viel ons op omdat ze als eerste van haar nest op verkenning ging en onbevreesd nieuwsgierig de wereld wilde verkennen. Ze was de lievelingspuppy van het dochtertje (3jr) van de fokker. Wij hebben nog steeds het gevoel dat dat een deel van haar karakter heeft gevormd, gezien haar tederheid naar kleine kinderen toe.


 

 

Pippa is een Rhodesian Ridgeback (zie beschrijving hieronder) en natuurlijk van zeer goede afkomst met een aantal kampioenen bij haar ouders en grootouders. Zie ook de Stamboom hieronder.

Wat ons opvalt is dat het een ongelooflijk lieve knuffelhond is. Er zit gewoon geen kwaad in. Hoe kleiner de kinderen (babies) hoe rustiger en liever ze wordt. Ook voor kwetsbare mensen, zoals ouden van dagen en mensen met een handicap is ze zeer lief en invoelend. Maar met jongelui die stoer willen doen, speelt ze ook graag en dan aarzelt ze niet om ze ook stoer te benaderen.

Ze is vriendelijk naar alle honden in het bos en naar de mensen. Alleen als ik zelf boos of geïrriteerd ben op mensen (omdat ze b.v. door mijn tuin willen lopen of fietsen), dan wil ze graag even stevig blaffen naar die mensen. Dat is altijd meer dan genoeg. Haar blaf laat niemand onverschillig :-).

Ze houdt heel erg van buiten wandelen of eigenlijk rennen en spelen. Ze kan dan soms heel hoog (2 meter !) en ver springen vooral als ze andere honden wil imponeren; een echte atlete.

Gek genoeg is ze binnenshuis precies het omgekeerde; heel erg rustig op het slome af. Ze eet nooit teveel en is altijd in perfecte conditie met een mooi glanzende (bijna gepolijste) huid.

Sinds 9 mei 2013 is Pippa bij ons. Het kleine hondje dat ik van mijn man kreeg, groeide als kool en is nu, zoals de keurders op de Nakomelingendag van de Rhodesian Ridgeback Club Nederland aangaven, een elegante dame geworden. Zie ook hun rapport hieronder.

Pippa is inmidels gecontroleerd op Heup Dysplasie (HD) & Elleboog Dysplasie ED) en heeft die met vlag en wimpel doorstaan. Ze is ED en HD vrij (zie beneden de betreffende certificaten).

Pippa kreeg op 21 november 2018 een nest jongen, waarvan dochter Vita bij ons is gebleven. Vita is vanwege haar jonge leeftijd erg speels en ook waakser dan haar moeder.

Wij houden onze honden volgens de richtlijnen van de Raad Van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en hebben sinds augustus 2016 een door die Raad van Beheer officëel erkende en geregistreerde kennelnaam : "van Kasteel Vorden"  (zie beneden).Document JME test (pdf)


Rhodesian Ridgeback hondenras

De Pronkrug, Rhodesische pronkrug, Rifrug of Leeuwhond (veelgebruikte Engelse naam: Rhodesian Ridgeback)

De PronkrugRhodesische pronkrugRifrug of Leeuwhond(veelgebruikte Engelse naam: Rhodesian Ridgeback) is een hondenras afkomstig uit Zuidelijk Afrika. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild zoals de leeuwen ter verdediging van huis en haard. Kenmerkend voor dit ras is de ridge ofwel pronk. Een strook haar op de rug die tegen de haarrichting in groeit en reeds vanaf de geboorte aanwezig is. De Ridgeback is een eigenzinnige honddie niet geschikt is voor iedereen, liefhebbers van dit ras moeten kunnen accepteren dat hun hond niet alle bevelen klakkeloos opvolgt. De houding van deze hond is niet die van een slaaf maar van een partner en zo dient hij ook behandeld te worden. Slechte socialisatie, harde aanpak en eenzaamheid kunnen deze hond blijvend geestelijke schade toebrengen. Consequente eerlijke training is voor de laat rijpe ridgeback absoluut noodzakelijk om hem in zijn in alles overdreven natuur te sturen en te begeleiden tot een fijne partner. De ridgeback is een sportief gebouwde hond die kracht, snelheid en souplesse uitstraalt. Een blokje om per dag is voor een atleet als de ridgeback niet voldoende. Hoewel hij in huis genoegen neemt met een plekje op het bankstel en daar uren kan vertoeven zijn voor de volwassen ridgeback lange dagelijkse wandelingen en geestelijke afleiding door middel van training, aandacht en spel onontbeerlijk.

Geschiedenis

Ruim honderd jaar geleden jaagde een befaamde jager op grootwild in Rhodesië (nu Zimbabwe) met zijn meute honden. Zijn naam was Cornelis van Rooijen en zijn meute jachthonden bestond uit zeer uiteenlopende kruisingsproducten van de destijds algemeen voorkomende populaire Europese rassen. Van Rooijen wist door strenge selectie een jachthond te verkrijgen die bijzonder geschikt was voor het jagen onder de barre omstandigheden. Een hond die weinig gevoelig is voor de in ruime mate aanwezige parasieten, een hond die om weinig verzorging vraagt, een die niet overmatig veel voedsel nodig heeft, een die lang zonder water kan, een die zowel op zicht als ook met de neus jaagt, een die het kamp of de boerderij kan bewaken, een die behoorlijk snel kan lopen, wendbaar is en over de nodige spierkracht beschikt, een die over een groot uithoudingsvermogen beschikt. Sommige ervan waren voorzien van een dorsale kam of ridge, welke deze mutatie doorgaven aan het nageslacht. Van Rooijen's honden stonden in die tijd bekend als: Leeuwhond, Boerhond, Van Rooijenhond, Rifrug, Kamrug en Steekbaard. De Pronkrug werd dus niet door Engelsen gekruist zoals het gedeelte 'Rhodesisch' doet vermoeden, het waren Boeren of pas geimmigreerde Nederlanders die de Pronkrug schiepen.

Rasstandaard

Onderstaande rasstandaard is de officiële "Rasstandaard van de Rhodesian Ridgeback F.C.I. Standaard No. 146./19.12.1989" van FCI.

Algemene verschijning
Een volwassen Rhodesian Ridgeback is een mooie, sterke, gespierde en actieve hond met een symmetrisch silhouet. De Rhodesian Ridgeback heeft een groot uithoudingsvermogen en is tot het behalen van een behoorlijke snelheid in staat. Hij is ook lenig en wendbaar, wat opvalt bij dit grote hondenras.
Bijzonderheden
Dit hondenras dankt zijn naam aan zijn ridge. De ridge of "pronk", is een streep haren die zich op de rug bevindt, die tegen de groeirichting van de vacht gaat. De ridge begint direct achter de schouders en loopt door tot ter hoogte van de heupen. De ridge dient twee identieke kronen te hebben, die recht tegenover elkaar geplaatst horen te zijn. De kronen mogen zich niet lager bevinden dan een derde van de ridge, gerekend vanaf het begin van de ridge. Vijf centimeter is een goed gemiddelde voor de breedte van de ridge, gemeten direct achter de kronen.
Temperament
Waardig, intelligent en gereserveerd tegenover vreemden, maar toont zonder aanleiding geen agressie of verlegenheid.
Het hoofd
Het hoofd moet tamelijk lang, de schedel vlak en vrij breed tussen de oren, en moet in rust zonder rimpels zijn. De stop moet vrij duidelijk zijn. De neus zwart of bruin, in verhouding bij de kleur van de vacht. De snuit is lang, diep en krachtig met stevige kaken. De lippen dienen goed gevormd te zijn en goed om de kaken te sluiten.
De ogen
De ogen dienen op matige afstand van elkaar te staan en rond, helder en glanzend te zijn en moeten de Rhodesian Ridgeback een intelligente uitdrukking geven. De kleur van de ogen dient te harmoniëren met de vacht. Zo behoren bij een zwarte neus donkere ogen en bij een bruine of leverkleurige neus amberkleurige ogen.
De oren
De oren dienen tamelijk hoog aangezet te zijn, middelmatig van grootte en vrij breed bij de basis, geleidelijk uitlopend tot een ronde punt. De oren dienen dicht tegen het hoofd gedragen te worden.
De bek
Zeer sterke kaken met een perfect en compleet schaargebit. De tanden dienen goed ontwikkeld te zijn, vooral de hoektanden.
De nek
De nek moet vrij lang zijn, sterk en mag geen keelhuid vertonen.
De voorhand
De schouders moeten hellend, droog en gespierd zijn. De voorbenen dienen recht, sterk en goed ontwikkeld te zijn met vrij zware botten. De ellebogen dienen tegen het lichaam gehouden te worden.
Het lichaam
De borst mag niet te breed zijn maar wel diep en ruim. De ribben dienen middelmatig rond te zijn maar nooit rond als een hoepel. De rug is krachtig, de lendenen sterk, gespierd en licht gebogen.
De achterhand
De bespiering dient droog te zijn met een goede definitie. De achterhand dient goede hoekingen te vertonen en de spronggewrichten dienen laag geplaatst te zijn.
De voeten
De voeten dienen compact te zijn met goed gebogen en aaneengesloten tenen. De voetzoolkussens dienen elastisch te zijn met beschermend haar tussen de tenen en voetzolen. De Rhodesian Ridgeback behoort de zogenaamde "katvoeten" te hebben.
De staart
De staart dient sterk en breed bij de aanzet te zijn, geleidelijk aflopend naar de punt. De staart dient noch te hoog noch te laag aangezet te zijn en moet vrij van grofheden zijn en dient met een lichte welving gedragen te worden. Nooit gekruld.
Beweging
Recht voorwaarts, vrij en actief.
De vacht
De vacht dient kort, dicht en glanzend van aanzien te zijn. De vacht mag nooit wollig of zijdeachtig zijn.
De kleur
De Rhodesian Ridgeback dient een kleur te hebben van licht- tot roodtarwe. Een beetje wit op de borst en tenen is toegestaan maar overmatig wit op de buik, borst en boven de voeten is niet wenselijk. Het masker en de oren mogen donkerder zijn dan de rest van de vacht.
De grootte
Een volwassen Rhodesian Ridgeback moet een mooie rijzige hond zijn. De schofthoogte van de reu moet tussen 63 en 69 cm zijn. De schofthoogte van de teef moet tussen 61 en 66 cm zijn.
Fouten
Ieder verschil of afwijking van de voornoemde punten in de rasstandaard, dient gezien te worden als een fout en dient dan ook naargelang de afwijking beoordeeld te worden.

OPMERKING: De reuen dienen twee testikels te hebben die volledig in het scrotum moeten zijn ingedaald.