Vieren en genieten

Naast zakelijke bijeenkomsten, besloten feesten en andere vieringen is het kasteel vrijwel het gehele jaar tijdens openingsuren geopend voor publiek.

Hoe kunt u historische huiselijkheid op Kasteel Vorden beleven?

Het is op de volgende manieren mogelijk om het kasteel te bezoeken en de historische huiselijkheid te beleven.

* Individuele vrije rondgang met audiotour tijdens openingstijden

* Groepsrondleiding met gids (op afspraak)

* Een zittende thema vertelling voor groepen (op afspraak)

* Thematische activiteiten en exposities tijdens openingstijden

* Groepsarrangementen (op afspraak)

* Dagtochtarrangementen (op afspraak)


Openingstijden voor individuele vrije rondgang

De geldende openingstijden kunt u vinden op deze website in het desbetreffende artikel onder het Nieuws.

Het kasteel is geopend voor een vrije rondgang met audiotour op woensdagen, donderdagen vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 11.00 uur tot 17.00 uur gedurende de maanden april tot en met september.  Van oktober tot en met maart gelden aangepaste openingstijden. Deze vindt u op de website pagina 'Nieuws'.

Entreeprijs voor een vrije rondgang inclusief audio tour in Nederlands, Duits en Engels : € 12,- per persoon; kinderen tot en met 12 jaar betalen € 7.50 per kind.

 

Groepsrondleidingen

Het gehele jaar door worden er rondleidingen gegeven op Kasteel Vorden, meestal door de kasteelbewoners zelf. Een rondleiding duurt ca. 45 tot 60 minuten. Zij zullen u vertellen over de historie en de vroegere bewoners van het kasteel. Wij vragen groepen op afspraak ons kasteel te komen bezoeken. Dan kunnen we tijdig zorg dragen voor voldoende gidsen, tijd en aandacht om hun bezoek zo leuk mogelijk te maken.

Entreeprijs met gids voor groepen wordt graag voor u op maat uitgerekend, onder andere aan de hand van het aantal gasten vastgesteld. Er geldt een minimum van € 180,00 per groep. Telefoonnummer : 0575 - 550 684 tijdens werkdagen.

 

Groeps- en dagtochtarrangementen

Voor groepen hebben wij vele mogelijkheden om van een bezoek aan ons kasteel een hele beleving te maken. Hierbij zetten wij onder andere de mogelijkheden van ons restaurant 't Kasteelhaantje bij in. Wij zetten daarvoor graag een aantal suggesties op een rijtje. Voor informatie over onderstaande suggesties, maatwerk arrangementen, prijzen en data kunt u contact met ons opnemen via telefoon 0575 - 550 684 of via e-mail naar info@kasteelvorden.nl

Suggestie voor groepen 1. 'Sfeer proeven op Kasteel Vorden'

De gasten starten in de groene omgeving van ons restaurant 't Kasteelhaantje binnen of buiten met verse koffie of thee en een huisgemaakte lekkernij. Na een korte wandeling van ca. 5 minuten via onder andere de tuin wordt men op het kasteel ontvangen voor een vrije rondgang met audiotour of rondleiding met gids op het kasteel. Na de rondleiding staat in het restaurant een zeer complete lunch inclusief vers bereide soep op de tafels klaar.

Van dit ca 3 uur durende programma kan ook een middagprogramma gemaakt worden. Men start met de lunch, daarna de rondleiding met gids of vrije rondgang door het kasteel, een groendecoratie demonstratie of een zittende vertelling en ter afsluiting een kopje koffie of thee.

Suggestie voor groepen 2. 'Hoffelijk thee drinken op Kasteel Vorden'

Dit informatieve en interactieve ca. 3,5 durende programma biedt voor elk wat wils; schilderkunst, historie, natuur, cultuur en genieten van eten en drinken.

Na een hartelijk ontvangst door de bewoners op het kasteel zelf gaan de gasten onder de indrukwekkende Gewelven op de thee. Er wordt verteld over de historie van thee en de diverse soorten. De gasten proeven diverse soorten thee uit het prachtige serviesgoed van het kasteel. Naast de thee worden er allerlei kleine lekkernijen geserveerd. Voor de koffieliefhebbers wordt er uiteraard koffie geserveerd.

Na de thee proeverij gaan de gasten met gids op ontdekkingstocht door het kasteel. Bij terugkomst staat de vers bereide lunch met huisgemaakte soep al op de tafels onder de Gewelven klaar. Wanneer de weersomstandigheden dit toestaan, kan in overleg de lunch ook buiten op de binnenplaats bij restaurant 't Kasteelhaantje worden gehouden.

Liever een middagprogramma? U start dan met de lunch, daarna de rondleiding en ter afsluiting de thee proeverij.

U kiest vooraf in samenspraak met ons of u de theeproeverij op het kasteel wilt houden of in restaurant 't Kasteelhaantje.

Suggestie voor groepen 3. 'Bal op het kasteel'

Een zeer uniek 4 uur durend informatief en vooral belevingsgericht programma waarbij de gasten op het kasteel een middeleeuwse metamorfose kunnen ondergaan. Dit programma begint bij 't Kasteelhaantje met heerlijke koffie of thee met een huisgemaakte lekkernij. Daarna gaan de gasten naar het kasteel waar ze in de Grote Zaal zullen worden ontvangen voor een zittende vertelling over hofmanieren uit vervlogen dagen, over de mode bij historische kleding. Middels afbeeldingen en requisieten wordt men teruggenomen in de tijd van toen. Voor wie wil en durft, kan daarna zelf een metamorfose ondergaan door prachtige balkleding uit vervlogen tijden aan te trekken. Uiteraard mag een selfie/foto van dit bijzondere moment niet ontbreken. De afsluitende zeer complete lunch aan tafel vindt plaats in restaurant 't Kasteelhaantje.

Suggestie voor groepen 4. Thuis op het kasteel

Dit 2,5 uur durende programma is bij uitstek geschikt voor de minder valide gasten, die bijvoorbeeld gebruik maken van een rollator of andere vorm van loopondersteuning. In samenspraak met u wordt de exacte locatie vastgesteld, afhankelijk van de mate van loopondersteuning en interesses van de gasten.

Een hartelijk ontvangst met koffie of thee en een huisgemaakte lekkernij in het restaurant of op het Kasteel. De zittende vertelling wordt in het kasteel in de Grote Zaal op de begane grond gehouden. Deze is op ca 6 minuten loopafstand van het restaurant te bereiken. Wil men via de tuin aankomen, ziet men meer van het kasteel en zullen er acht tredes genomen moeten worden. Tijdens de zittende vertelling nemen de bewoners de gasten mee in hun leven op het kasteel, de vorige bewoners, de kunst en schilderijen. Middels requisieten (o.a. middeleeuwse kledij) en beeldmateriaal krijgen de gasten op deze manier een indruk van het imposante kasteel.

Men kan deze zittende vertelling aanvullen met een thema naar keuze; hofmanieren & historische kleding, de kunstcollectie en groei en bloei rondom het kasteel.

Na afloop van de zittende vertelling gaan de gasten genieten van de lunch in het restaurant 't Kasteelhaantje. Tegen een meerprijs is de lunch aan tafel ook op de begane grond van het kasteel te verzorgen.

 

Geplande activiteiten

* tijdens de herfstvakantie zal de kinder speelzolder worden geopend. Voor kinderen en hun begeleiders een heerlijke         plek om even tot rust te komen of juist te spelen. Daarnaast worden kinderen met een zoekopdracht actief betrokken       bij de inrichting van het kasteel.

* 13, 14 en 15 december 2019 is een deel van het Kasteel helemaal omgetoverd in kerstsfeer. In de Grote Zaal brandt       de enorme haard en siert kerstdecoratie de ruimte. Op verschillende plekken in het kasteel zijn 'zeg iets liefs' plekken       ingericht. Met de kerstgedachte in het achterhoofd kan men even een kort moment zitten om iets liefs tegen een             bijzonder iemand te zeggen, een spontaan bedankje of compliment voor iemand uit te spreken of wie weet, een               huwelijksaanzoek in deze romantische setting. Op de kinder speelzolder zal een heuse Kerstprinses aanwezig zijn om       met de kinderen te genieten van het spelen, tekenen en verhalen te vertellen. De bruggen zijn versierd, er staan             lantaarns om de weg naar de kerst broccante in de Cottage te verlichten. En in het restaurant 't Kasteelhaantje staan       de Glühwein, warme chocolademelk en lekkernijen klaar. Kortom, een echt familie uitje rond de feestdagen.

Aan het voorjaarprogramma 2020 wordt momenteel hard gewerkt. Zodra hierover meer nieuws bekend is, zal dit op de website te vinden zijn.

 

sfeerimpressie kerst op kasteel Vorden