Onze Rhodesian Ridgeback Pippa

Pippa is geboren als Valérie de Vloedvelden op 19 maart 2013 en in april van dat jaar zijn we een paar keer bij het nest geweest. Pippa viel ons op omdat ze als eerste van haar nest op verkenning ging en onbevreesd nieuwsgierig de wereld wilde verkennen. Ze was de lievelingspuppy van het dochtertje (3jr) van de fokker. Wij hebben nog steeds het gevoel dat dat een deel van haar karakter heeft gevormd, gezien haar tederheid naar kleine kinderen toe.


 

 

Pippa is een Rhodesian Ridgeback (zie beschrijving hieronder) en natuurlijk van zeer goede afkomst met een aantal kampioenen bij haar ouders en grootouders. Zie ook de Stamboom hieronder.

Wat ons opvalt is dat het een ongelooflijk lieve knuffelhond is. Er zit gewoon geen kwaad in. Hoe kleiner de kinderen (babies) hoe rustiger en liever ze wordt. Ook voor kwetsbare mensen, zoals ouden van dagen en mensen met een handicap is ze zeer lief en invoelend. Maar met jongelui die stoer willen doen, speelt ze ook graag en dan aarzelt ze niet om ze ook stoer te benaderen.

Ze is vriendelijk naar alle honden in het bos en naar de mensen. Alleen als ik zelf boos of geïrriteerd ben op mensen (omdat ze b.v. door mijn tuin willen lopen of fietsen), dan wil ze graag even stevig blaffen naar die mensen. Dat is altijd meer dan genoeg. Haar blaf laat niemand onverschillig :-).

Ze houdt heel erg van buiten wandelen of eigenlijk rennen en spelen. Ze kan dan soms heel hoog (2 meter !) en ver springen vooral als ze andere honden wil imponeren; een echte atlete.

Gek genoeg is ze binnenshuis precies het omgekeerde; heel erg rustig op het slome af. Ze eet nooit teveel en is altijd in perfecte conditie met een mooi glanzende (bijna gepolijste) huid.

Sinds 9 mei 2013 is Pippa bij ons. Het kleine hondje dat ik van mijn man kreeg, groeide als kool en is nu, zoals de keurders op de Nakomelingendag van de Rhodesian Ridgeback Club Nederland aangaven, een elegante dame geworden. Zie ook hun rapport hieronder.

Pippa is inmidels gecontroleerd op Heup Dysplasie (HD) & Elleboog Dysplasie ED) en heeft die met vlag en wimpel doorstaan. Ze is ED en HD vrij (zie beneden de betreffende certificaten).

Wij houden onze honden volgens de richtlijnen van de Raad Van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en hebben sinds augustus 2016 een door die Raad van Beheer officëel erkende en geregistreerde kennelnaam : "van Kasteel Vorden"  (zie beneden).Document JME test (pdf)


Rhodesian Ridgeback hondenras

De Pronkrug, Rhodesische pronkrug, Rifrug of Leeuwhond (veelgebruikte Engelse naam: Rhodesian Ridgeback)

De PronkrugRhodesische pronkrugRifrug of Leeuwhond(veelgebruikte Engelse naam: Rhodesian Ridgeback) is een hondenras afkomstig uit Zuidelijk Afrika. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild zoals de leeuwen ter verdediging van huis en haard. Kenmerkend voor dit ras is de ridge ofwel pronk. Een strook haar op de rug die tegen de haarrichting in groeit en reeds vanaf de geboorte aanwezig is. De Ridgeback is een eigenzinnige honddie niet geschikt is voor iedereen, liefhebbers van dit ras moeten kunnen accepteren dat hun hond niet alle bevelen klakkeloos opvolgt. De houding van deze hond is niet die van een slaaf maar van een partner en zo dient hij ook behandeld te worden. Slechte socialisatie, harde aanpak en eenzaamheid kunnen deze hond blijvend geestelijke schade toebrengen. Consequente eerlijke training is voor de laat rijpe ridgeback absoluut noodzakelijk om hem in zijn in alles overdreven natuur te sturen en te begeleiden tot een fijne partner. De ridgeback is een sportief gebouwde hond die kracht, snelheid en souplesse uitstraalt. Een blokje om per dag is voor een atleet als de ridgeback niet voldoende. Hoewel hij in huis genoegen neemt met een plekje op het bankstel en daar uren kan vertoeven zijn voor de volwassen ridgeback lange dagelijkse wandelingen en geestelijke afleiding door middel van training, aandacht en spel onontbeerlijk.

Geschiedenis

Ruim honderd jaar geleden jaagde een befaamde jager op grootwild in Rhodesië (nu Zimbabwe) met zijn meute honden. Zijn naam was Cornelis van Rooijen en zijn meute jachthonden bestond uit zeer uiteenlopende kruisingsproducten van de destijds algemeen voorkomende populaire Europese rassen. Van Rooijen wist door strenge selectie een jachthond te verkrijgen die bijzonder geschikt was voor het jagen onder de barre omstandigheden. Een hond die weinig gevoelig is voor de in ruime mate aanwezige parasieten, een hond die om weinig verzorging vraagt, een die niet overmatig veel voedsel nodig heeft, een die lang zonder water kan, een die zowel op zicht als ook met de neus jaagt, een die het kamp of de boerderij kan bewaken, een die behoorlijk snel kan lopen, wendbaar is en over de nodige spierkracht beschikt, een die over een groot uithoudingsvermogen beschikt. Sommige ervan waren voorzien van een dorsale kam of ridge, welke deze mutatie doorgaven aan het nageslacht. Van Rooijen's honden stonden in die tijd bekend als: Leeuwhond, Boerhond, Van Rooijenhond, Rifrug, Kamrug en Steekbaard. De Pronkrug werd dus niet door Engelsen gekruist zoals het gedeelte 'Rhodesisch' doet vermoeden, het waren Boeren of pas geimmigreerde Nederlanders die de Pronkrug schiepen.