11-08-2014

Stichting Vrienden van Kasteel Vorden zoekt vrijwillgers


Op 30 juli 2013 werd de Stichting Vrienden van Kasteel Vorden opgericht....

Categorie: Algemeen

Op 30 juli 2013 werd de Stichting Vrienden van Kasteel Vorden opgericht. Het bestuur is meteen van start gegaan om de mogelijkheden te onderzoeken om het Kasteel, de bijgebouwen en de tuinen verder te verfraaien en te onderhouden.

Met een subsidie van de Provincie Gelderland en een grote eigen financiële bijdrage van de eigenaresse van het Kasteel, Karin de Rouw, kunnen nu de keldergewelven worden gerenoveerd en verbeterd. Ook de bestuursleden staken hun handen uit de mouwen om problemen op te lossen, de werkzaamheden te begeleiden en waar nodig zelf extra werk te verzetten.

Nu in juni 2014 kunnen alle keldergewelven verwarmd worden ofwel met een hoog rendement houtkachel ofwel met gaskachels. Hierdoor kunnen delen van deze kelderruimtes voor feest -, educatie -en expositie activiteiten worden gebruikt.

Verder is er een typische kasteel gevangeniscel gecreëerd evenals een kasteelwinkel.

Het succes van deze projecten vergt wel veel tijd en energie van het Stichtingsbestuur en de eigenaresse van het Kasteel. Het Stichtingsbestuur is dan ook op zoek naar extra vrijwilligers voor zowel bouwkundige onderhoudswerkzaamheden alsook voor het tuinieren. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij Jos Hoenen (06-25021953, jos.hoenen@gmail.com) of Gert Scheers (06-23238542, gertscheers.gs@gmail.com).

Een van de mogelijkheden was de Provincie Gelderland te benaderen.  Deze suggereerde  de Stichting om een voorstel in te dienen voor een subsidie om de keldergewelven op te knappen. Omdat dit de eerste subsidieaanvraag was, moest het bestuur de kneepjes van het “subsidieaanvraag”-vak nog leren. Spannend was het zeker, zei voorzitter Jos Hoenen, maar uiteindelijk kwam het verlossende telefoontje dat het was goedgekeurd. Dit gebeurde in februari dit jaar. Wij zijn toen meteen aan de slag gegaan met de aannemer en andere bedrijven om nog voor het zomerseizoen de belangrijkste werkzaamheden uit te voeren. Dit kon, omdat de eigenaresse van het Kasteel, Karin de Rouw, bereid was om een groot deel van de eigen bijdrage dat een voorwaarde is voor de subsidie, voor haar rekening te nemen. Ook de bestuursleden staken hun handen uit de mouwen om problemen op te lossen, de werkzaamheden te begeleiden en waar nodig zelf extra werk te verzetten.

De werkzaamheden zijn goed verlopen, zegt Gert Scheers, penningmeester van de Stichting. Nu in juni 2014 kunnen alle keldergewelven verwarmd worden ofwel met een hoog rendement houtkachel ofwel met gaskachels. Hierdoor kunnen delen van deze kelderruimtes voor feest -, educatie -en expositie activiteiten worden gebruikt. Feesten en partijen kunnen dan (zomer én winter) ook meer in de keldervertrekken plaatsvinden, waardoor a) de rest van het kasteel opengesteld kan blijven voor dagbezoekers en b) de vertrekken boven ontlast worden en minder slijtage ondervinden.

Verder is er een typische kasteel gevangeniscel gecreëerd als extra educatief en bezichtingselement voor bezoekers van het kasteel evenals een kasteelwinkel, waarin artikelen (antiek, educatief, etc..) typisch voor het kasteel alsook in de toekomst streekproducten verkocht kunnen worden. Ook zal er ruimte worden gemaakt voor informatiedocumentatie en boeken over kastelen (waaronder Kasteel Vorden) en andere cultuurhistorische gebouwen en locaties.

Een meer professionele ontvangstbalie/toonbank, voor de verkoop van entreetickets, hapjes en drankjes completeert de activiteit.

 

Ook buiten het Kasteel zullen bezoekers gezien hebben dat de tuinen verder zijn opgeknapt. Zo is een start gemaakt om de grond om het kasteel aan de binnenkant van de gracht te veranderen in een charmante kasteelwandeltuin. Een zijde is inmiddels aangeplant en in de loop van dit jaar en volgend jaar hopen wij dit project te kunnen afronden, zegt Kasteelvrouwe Karin de Rouw, die de kosten hiervoor voor haar rekening neemt.

 

In 2015 wil de Stichting proberen weer een subsidie binnen te halen om het kostbare onderhoud op peil te houden, zegt Sebastian Hoenen, Stichtingssecretaris. Dat is best een klus omdat de eigen financiële middelen beperkt zijn om de eigen bijdrage bij zo een subsidie te kunnen garanderen.

 

Het succes van deze projecten vergt wel veel tijd en energie van het Stichtingsbestuur en de eigenaresse van het Kasteel. Het Stichtingsbestuur is dan ook op zoek naar extra vrijwilligers voor zowel bouwkundige onderhoudswerkzaamheden alsook voor het tuinieren. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij Jos Hoenen (06-25021953, jos.hoenen@gmail.com) of Gert Scheers (06-23238542, gertscheers.gs@gmail.com).